Advanced Placement (AP) programı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan bir programdır. ABD’nin dışında 60’tan fazla ülkede AP Programı uygulanmakta ve tanınmaktadır.
Bu program için hazırlanan dersler, öğrencilerin henüz lisedeyken üniversite başlangıç seviyesi derslerini almalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Lise öğrencileri üniversite düzeyinde dersler alarak lisans hayatına bir adım önde başlar. College Board’ un belirttiği üzere lisede AP sınavlarından başarılı olan öğrenciler üniversitede bu dersleri almayan öğrencilerden daha başarılı olmaktadır.
AP ne işe yarar?
Advance Placement programı, özellikle yurt dışındaki üniversitelere başvuru yapmayı amaçlayan öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır. ( Örn: ABD’deki üniversitelerin %90ı AP sınavlarını tanır. Örn: Harvard, Yale, Princeton)
Bu programı başarıyla tamamlayan ve sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler, lisans eğitimine hazır olduklarını kanıtlayarak standart başvuru yapan adayların önüne geçme imkânı elde eder.
Yüksek AP sınav notlarına sahip olanlar lisans eğitimlerinde bir takım derslerden muaf olma şansı elde ederler.
Üniversitelerin zorunlu tuttuğu giriş derslerini lisans eğitimine başlamadan tamamlayarak bölüm derslerine daha erken başlayabilirler. Koşullar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekte ve her yıl güncellenmektedir.
Öğrenciler elde ettiği skorlar ile üniversitenin akademik konseyine başvurarak da eşleşen müfredat içerikleri ile muafiyet alma hakkı kazanabilirler.
AP sınavından iyi bir sonuç elde eden öğrencilerin Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden burs alma olasılığı da artmaktadır.
Her üniversite AP ile ilgili koşullarını yenileme hakkını gizli tutar. Başvurulacak üniversite belirlenmiş ise AP skorunun direk üniversiteye gönderilmesi de mümkündür.
Bazı dersleri daha üniversiteye başlamadan tamamlayan adaylar, double major (çift ana dal) çalışmalarına daha fazla vakit ayırabilirler.
Lise süresince AP derslerine katılıp, sınavlara giren öğrenciler, üniversitelerin kabul kurulları tarafından üniversite okumaya hazır öğrenci olarak kabul edilir ve bu öğrencilerin seçilme olasılıklarını arttırır.
Ülkemizde Koç, Sabancı ve Özyeğin üniversiteleri gibi kurumlar Advanced Placement dereceleri yüksek öğrencilere burs sağlamaktadırlar. Her birinin koşulları farklılık göstermektedir.
Daha iyi çalışma alışkanlıklarının geliştirilmesi, yazı yazma becerilerini iyileştirme, problem çözme yeteneklerini edinme gibi, ileride üniversite yıllarında başarılı olabilmek için hayati bazı becerilerin geliştirilmesine de yardımcı olur.
AP SINIFININ AÇILMA KOŞULLARI
AP sınıfının açılabilmesi için şartları yerine getirebilen en az 5 öğrencinin kayıt yaptırmış olması gerekmektedir.
Okulumuzda sunulan AP Dersleri:
AP Art and Design 2D
AP Languane and Composition
AP Physcis Algebra Based
AP Calculus AB
Okulumuzda sadece dersini verdiğimiz sınavları uygulanmaktadır.
AP DERSLERİNE KATILIM KOŞULLARI NELERDİR?
AP derslerine katılmak isteyen TED İzmir Koleji öğrencilerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gereklidir.
• İngilizce not ortalamasının 80 ve üzeri olması ya da IELTS sınavından 6 ve üzeri almış olması.
• İngilizce dersi hariç seçtiği AP dersinin ortalamasının 85 ve üzeri olması. (Örn: Calculus almak isteyen öğrencinin Matematik ve İngilizce not ortalamasının 85 üzerinde olması gerekmektedir.)
• Ayrıca öğrencinin seçtiği AP dersinden not ortalaması uygun olması durumunda yeterlilik sınavına girmesi gerekmektedir.
AP Art and Design için gerekli şartlar:
• AP Art&Design programına aday öğrencilere, programa yeterlilik değerlendirmesi yapılır.
• Bu değerlendirmeler öğrencilerin desen ve renk bilgisini ölçmek için bir kaç aşamada gerçekleşir.
• ilk aşamada canlı modele bakılarak karakalem figür çizimi yapılır.
• İkinci aşamada birden fazla obje ile renkli natürmort çalışması tamamlanır.
• Aynı zamanda öğrencilerin geçmişte yaptıkları çalışmalar değerlendirmeye katılır.
AP Languane and Composition
İngilizce Ortalama: 80
Yeterlilik sınav: 75
AP Physcis 1 Algebra Based
Fizik ortalama : 85
Yeterlilik Sınavı : 75
AP Calculus AB
Matematik ortalama : 85
Yeterlilik Sınavı : 75
AP dersi alan öğrencilerin sınava girmeleri zorunludur.
ÖNEMLİ BİLGİLER
• AP dersi alan öğrencilerin sınava girmeleri zorunludur. Dersleri almayan öğrencilerimizin sınavlara katılmaları isteğe bağlıdır.
• Öğrenci, AP Sınıfı dersi gerekliliklerini yerine getirmekle, dersleri ve ödevleri takip etmekle yükümlüdür.
• Özürsüz üç AP dersine katılmayan öğrenci AP sınıfından çıkarılır. Ödediği ücret iade edilemez.
TED İzmir Koleji resmi AP sınav merkezidir; bu nedenle TED İzmir Koleji öğrencisi olmayan öğrencilere de Okulumuzda AP sınavlarına girebilme imkânı sunulmaktadır. Dışarıdan katılım gösterecek öğrenciler TED İzmir Kolejinde sadece sınava girebilirler; AP derslerine dışarıdan öğrenci kabul edilmemektedir.
Okulumuza dışarıdan AP Sınavına girmek üzere gelecek öğrencilerin EXAM ONLY olarak College Board’a başvurularını yapıyor olmaları gerekmektedir.
• Bu öğrencilerin sistem üzerinden ders materyallerine ve sorularına ulaşımları olmayacaktır.
• Önemle belirtmek isteriz ki, College Board tarafından ilan edilen son başvuru tarihleri ile başvuru sürecinin son başvuru tarihleri aynı değildir.
• TED İzmir Koleji Test Merkezinin sunduğu tarihlere önem vermeniz gerekmektedir.
2023 – 2024 Akademik Yılı AP sınavları yüz yüze olacak şekilde yapılacaktır ve sınav kayıtları Eylül’de başlayacaktır. AP sınavlarına girmek isteyen öğrenciler için başvurular, web sayfamızda paylaşılacaktır.